Connect2Success
Image default
Banen en opleidingen

Hoe u een baan kunt zoeken na een conflictontslag

werk zoeken

Laten we zeggen dat ik mijn laatste baan moest verlaten met een schandaal. Dit gebeurt soms zelfs bij niet-conflicterende mensen. Wat moet u nu in interviews zeggen over de redenen voor ontslag? Om te dromen? Maar hoe zit het met het feit dat de voormalige baas om aanbevelingen kan worden gevraagd? We hebben experts om advies gevraagd.
Vrijwel alle interviews worden gevraagd naar de redenen om de laatste plaats te verlaten. Het is altijd moeilijk om deze vraag te beantwoorden, en als de reden een onzekere relatie is, is de taak zelfs nog moeilijker.
Bij het interview wil iedereen in het best mogelijke licht kijken. Desalniettemin raden experts af om conflictsituaties te verbergen.
Ten eerste zullen ze als recruiter die constant met mensen werkt, waarschijnlijk merken dat je niet helemaal open bent.
Ten tweede zal de werkgever waarschijnlijk nog steeds informatie over u verzamelen. Om reputatierisico’s te verminderen, is het belangrijk om voorop te lopen en informatie correct te presenteren.
Als de kandidaat vooraf waarschuwt voor de situatie, wordt dit gezien als een element van openheid en is de werkgever bij het ontvangen van aanbevelingen al voorbereid en neemt de informatie rustiger en evenwichtiger op.
Het idee om simpelweg de vermelding van de baan waar het conflict zich voordeed uit het cv te verwijderen, zodat je er tijdens het interview niet naar gevraagd wordt, en je voormalige werkgever – over jou, is niet zo succesvol als het op het eerste gezicht lijkt. oogopslag. Ten eerste moet je in dit geval op de een of andere manier de kloof in de ervaring verklaren. Het is gemakkelijker de waarheid te vertellen dan in fantasieën verward te raken. Ten tweede is de wereld klein, zeker binnen dezelfde professionele kring – het is mogelijk dat ze dat verhaal leren kennen via wederzijdse kennissen.

Hoe zoek je een baan als je ontslag neemt vanwege een conflict?
1. Focus op de bevindingen
Conflicten komen, net als fouten, bij iedereen voor, het is belangrijk om ze te analyseren en conclusies te trekken.
Spreek zonder schuldgevoel, benadruk dat u spijt heeft van wat er is gebeurd en concentreer u op uw constructieve acties in tijden van conflict.
Door een moeilijke situatie correct te presenteren, kunt u zich van uw beste kant laten zien.
Een mentaal volwassen kandidaat kan fouten toegeven en van dergelijke situaties leren – dit kan een doorslaggevende factor zijn bij het aannemen van personeel.
2. Vermijd emoties
Overmatige emotionaliteit, evenals geaccentueerde kilheid, zullen uw gesprekspartner in een interview waarschuwen.
3. Maak een lijst met scheidsrechters
Ervaren recruiters begrijpen dat aanbevelingen subjectief zijn en dat conflicten een normaal onderdeel van de workflow zijn. Ze geven meestal geen indruk van een kandidaat op basis van een enkele slechte review.

Zorg er daarom voor dat u in uw cv diegenen opneemt die u goed kunnen karakteriseren (uiteraard met hun voorafgaande toestemming). Je kunt niet alleen worden aanbevolen door je directe baas, maar ook door collega’s, gerelateerde managers, partners en aannemers.

4. Praat met een vroegere werkgever
Wees niet bang om openlijk met uw vorige werkgever over een betwistbare situatie te praten. Het is mogelijk dat je tegenstander al is afgekoeld of zich de meningsverschillen helemaal niet herinnert, wat betekent dat hij je goede aanbevelingen zal doen.
Zeg dat u op zoek bent naar een baan, vraag om objectieve aanbevelingen, noteer sterke punten, inclusief herinner aan de resultaten van uw werk.

5. Verander de bol
Als uw carrière wordt belemmerd door een groot conflict dat bekend is en waarover in uw professionele gemeenschap wordt gesproken, dan is een optie het veranderen van uw branche.
Als je bijvoorbeeld als marketeer in een winkelketen hebt gewerkt, probeer dan als marketeer naar een productiebedrijf over te stappen. Aanbevelingen voor detailhandel zijn mogelijk niet relevant vanwege het verschil in bedrijfsprocessen en onderlinge communicatie.