Connect2Success
Image default
Kinderen

Stappen voor het kiezen van de juiste maat voor een kinderfiets

Stappen voor het kiezen van de juiste maat voor een kinderfiets

Je kinderen hebben nu misschien een nieuwe fiets nodig. Je vraagt je echter af welke maat fiets je kind nodig heeft. Zelfs als de wielmaat hetzelfde is, kunnen fietsen toch heel verschillend van maat zijn. Je kind kan dus misschien op een 16 inch meisjesfiets van het ene merk rijden, maar op een meisjesfiets 24 inch van het andere. Sommige fietsmerken maken kleine en grote fietsen zelfs binnen dezelfde wielmaat. Ook is de leeftijd van een kind niet de beste maataanduiding. Een 5-jarig kind kan bijvoorbeeld op een 16-inch fiets rijden, terwijl een 4-jarig kind misschien op een 20-inch fiets kan rijden. Dus, wat is de beste manier om de maat van een fiets voor een kind te bepalen? Vind snel en gemakkelijk de juiste maat fiets voor je kind met de volgende eenvoudige tips.

Binnenbeenlengte van je kinderen meten

Hoewel de meeste fietsfabrikanten hun maat baseren op de leeftijd of lengte van je kind, wordt het ten zeerste aanbevolen om in plaats daarvan de binnenbeenlengte te gebruiken. Daardoor is de maat aanzienlijk nauwkeuriger. Als je ondertussen met je kinderen fietst, heb je waarschijnlijk een telefoontasje nodig om je telefoon veilig te bewaren.

Smallere wielmaat op basis van de binnenbeenlengte

Nadat je de binnenbeenlengte van je kind weet, kun je deze gebruiken om uit te zoeken welke fietswiel maat bij je kind past. Als de binnenbeenlengte van je kind geschikt is voor een specifieke fiets, moet je een grotere wielmaat kopen. Grotere wielen zijn stabieler en geven je kind meer ruimte om te groeien.

Vind de exacte zithoogte op basis van de beenlengte en rijvaardigheid van het kind.

Nu je weet welke fietsmaat waarschijnlijk het beste bij je kind past, moet je nadenken over hoe goed je kind kan rijden. Hoe goed een fiets bij een kind past, wordt namelijk bepaald door de verbinding tussen de zithoogte en de binnenbeenlengte van het kind. De zithoogte van een fiets moet daarentegen anders worden ingesteld, afhankelijk van of je kind een beginner is, een ervaren fietser of nog zijwieltjes gebruikt. Het zal je helpen je keuzes te beperken en ervoor te zorgen dat de fiets perfect past. Beginnende rijders, inclusief degenen die loopfietsen hebben aangeschaft, moeten bijvoorbeeld op het zadel van de fiets kunnen zitten en hun voeten plat op de grond kunnen hebben. Op deze leeftijd moet een kind zijn/haar fiets kunnen stoppen door zijn/haar voeten gemakkelijk te gebruiken. Stel de zithoogte van de fiets dus in op de binnenbeenlengte van je kind. Een ander voorbeeld is dat een ervaren fietser die een fiets comfortabel kan starten en stoppen en een hand- of voetrem kan gebruiken, op het zadel van de fiets moet kunnen zitten en met zijn/haar tenen de grond raken. Dit betekent dat het zadel 5 tot 10 cm boven de binnenbeenlengte van het kind moet zijn. Door het zadel hoger te zetten, is voldoende beenstrekking mogelijk tijdens het trappen, waardoor de effectiviteit van elke pedaalslag wordt vergroot.

Koop voor de huidige pasvorm en groei

Nu je weet hoe hoog het zadel op de fiets van je kind moet zijn, kun je een fiets gaan zoeken. Het zou helpen als je een fiets probeert te vinden met een minimale zithoogte die zo dicht mogelijk bij (maar niet hoger) ligt dan de zithoogte die je in stap 3 hebt gevonden. Het geeft de fiets de meeste ruimte om te groeien, dus je hoeft niet te snel een andere fiets kopen. Daarnaast is het het beste als je ook een paar rugtassen overweegt om de spullen van je kind in op te bergen als hij/zij fietst.