Connect2Success
Image default
Tuin en buitenleven

7 doe-het-zelf tuinprojecten die u thuis kunt uitvoeren

Het aanleggen van een mooie tuin thuis hoeft niet moeilijk te zijn. Met de juiste doe-het-zelfprojecten kunt u een buitenoase creëren zonder uw budget te overschrijden. Liever een professional inhuren? Voor een hovenier Dordrecht kunt u bij LEF hoveniers terecht.

7 tips voor uw eigen tuinprojecten

1. Plant een verticale tuin – Als u weinig tuinruimte hebt of u wilt wat groen in uw buitenruimte, overweeg dan om een verticale tuin aan te leggen. Alles wat u nodig hebt is een lege muur of schutting en potten van verschillende afmetingen met planten naar keuze, zoals vetplanten, kruiden of bloemen. Met behulp van haken en planken kunt u de planten uit elkaar plaatsen en rangschikken zoals u wilt – vergeet niet dat de meeste planten zonlicht nodig hebben!

2. Maak verhoogde bedden – Een geweldige manier om de productiviteit van uw tuin te verhogen is het planten van groenten in verhoogde bedden. Dit maakt het gemakkelijker om de planten te verzorgen en voorkomt dat onkruid hun territorium binnendringt; bovendien zorgt het voor een betere drainage en beluchting voor optimale groeiomstandigheden. Voor het bouwen van verhoogde bedden zijn basismaterialen nodig, zoals houten planken en palen, maar zorg ervoor dat alles goed is afgedicht, zodat er geen chemicaliën in de grond terechtkomen!

3. Buitenverlichting installeren – Of het nu is om ’s avonds laat te entertainen of om uw buitenruimte sfeervoller te maken, het installeren van verlichting kan een groot verschil maken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van de uitstraling die u wenst. Touwtjesverlichting werkt goed voor informele bijeenkomsten, terwijl spots perfect zijn om bepaalde elementen in uw tuin, zoals bomen of standbeelden, te benadrukken. Zorg ervoor dat u weerbestendige armaturen en op veiligheid geteste lampen gebruikt, zodat ze buiten langer meegaan!

4. Bouw tuinmeubilair – Als u meer tijd buiten wilt doorbrengen en wilt genieten van de schoonheid van de natuur, kunt u overwegen uw eigen meubilair te maken, zoals stoelen of banken die passen bij de algemene stijl van uw tuin. U kunt eenvoudige materialen gebruiken zoals houten planken en bouten die u gemakkelijk in elkaar kunt zetten; er zijn ook tal van kant-en-klare meubelkits met gedetailleerde instructies over hoe u ze thuis in elkaar kunt zetten!

5. Ontwerp een pad – Het aanleggen van paden zorgt voor visuele belangstelling en dient ook praktische doeleinden, zoals gemakkelijke toegang tot de tuin en het vermijden van modderige plekken bij nat weer. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van welk materiaal het beste past bij uw bestaande landschap – paden van grind werken goed voor rustieke omgevingen, terwijl straatstenen er geweldig uitzien in moderne tuinen!

6. Bouw een waterpartij – Een opvallende waterpartij zoals een fontein of vijver trekt wilde dieren zoals vogels en vlinders naar uw tuin – plus het is ook geweldig om rustige geluiden te creëren die ongewenste geluiden van buitenaf overstemmen! Om er zelf een te bouwen moet u graven (voor vijvers) en kunt u waterleidingen aanleggen, maar er zijn veel gidsen online te vinden die elke stap in detail beschrijven – zorg er wel voor dat u een veiligheidsbril draagt als u met elektrisch gereedschap werkt!

7 Plant een eetbare tuin – Het kweken van eetbare producten bespaart niet alleen geld, maar levert ook heerlijk fruit en groenten op die gezonder zijn dan in de winkel gekochte producten, omdat ze vrij zijn van additieven in bewerkte voedingsmiddelen. Om te beginnen hebt u vruchtbare grond met voldoende drainage nodig voordat u zaden plant; zorg er vervolgens voor dat elke plant voldoende voedingsstoffen krijgt door regelmatig te bemesten met organisch materiaal zoals compost of mest!