Connect2Success
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is beton?

Wat is Beton? Beton is ‘s werelds meest populaire materiaal voor de bouw. Het is een heterogeen materiaal, bestaande uit granulaat (zand en stenen), een bindmiddel (meestal Portland cement) en water. Deze middelen zijn bijna overal lokaal verkrijgbaar en in vrijwel ongelimiteerde hoeveelheden. Als het granulaat met Portland cement en water wordt gemengd, vormt zich een vloeibare massa die eenvoudig te gieten en te vormen is. Het cement mengt zich makkelijk met het water en de andere materialen om een harde matrix te vormen die de materialen samenbind tot een duurzaam steenachtig materiaal met vele gebruiksmogelijkheden. Vaak worden er stoffen toegevoegd om de eigenschappen van het vloeibare mengsel of het droge materiaal te veranderen. Vaak wordt het beton gegoten om een metalen gaas om de kracht van het eindproduct te vergroten. Dit heet gewapend beton.

Veel mogelijkheden voor variatie

De basismaterialen kunnen vervangen worden. Ook kunnen er stoffen aan het mengsel worden toegevoegd. Het granulaat kan bijvoorbeeld ook gemaakt zijn van gerecycled beton en restproducten uit andere industrieën. Ook kunnen bijvoorbeeld slakken uit de hoogovens aan het cement worden toegevoegd. Deze aanpassingen zijn soms om kosten te besparen, maar meestal om het beton speciale eigenschappen te geven voor bepaalde doeleinden. Je hebt bijvoorbeeld asfaltbeton met bitumen als bindmiddel, wat veel gebruikt wordt voor wegen. Polymeerbeton, dat een kunststof bindmiddel gebruikt, wordt veel gebruikt voor zwembaden, omdat het vrijwel waterdicht is. Voor vele specialistische toepassingen zijn er tegenwoordig speciale types beton.

Breed toepasbaar in de hele wereld

Beton wordt wereldwijd ingezet voor zowel gebouwen als infrastructurele werken. De eerste grote gebruikers van beton waren de Romeinen, hoewel het al langer bekend was. Bekende voorbeelden van betonnen constructies zijn het Colosseum en het Pantheon in Rome, maar ook de Hooverdam en de wanden van het Panamakanaal. Bijna alle grote, moderne gebouwen zijn bovendien gemaakt van beton.