Connect2Success
Image default
Zakelijk

Re-integratie spoor 2: wat is het en wat heeft het te bieden?

Wanneer je een medewerker bent binnen een bedrijf of onderneming, heb je altijd verantwoordelijkheden. Projecten moeten af, deadlines moeten gehaald worden en natuurlijk zijn er altijd andere werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Maar het kan, helaas, altijd voorkomen dat een werknemer ziek wordt en uitvalt. Dit is voor het bedrijf heel naar, maar voor de persoon in kwestie ook.

 

Want wat doe je wanneer je door gezondheidsklachten of andere ongemakken je functie niet meer uit kan voeren? Terugkeren gaat niet meer en het bedrijf waar je werkzaam was heeft je niets te bieden. Ondertussen ben jij met verzuim en zie je een onzekere toekomst tegemoet. 

 

Bij dit soort situaties, kan spoor 2 re-integratie helpen.

Wat is re-integratie?

Maar wat houdt re-integreren in? Wanneer je, als werknemer, door bepaalde redenen zoals gezondheidsklachten of lichamelijke klachten tijdelijk uitvalt, zit je zonder werk. Re-integratie maakt het mogelijk om voor jou terug te keren op de werkvloer. Dit wordt vaak samen met een arbeidsdeskundige gedaan, een specialist die jou helpt met het opnieuw integreren binnen het werkgebied.

 

Er zijn twee soorten re-integratie mogelijk. Dit zijn spoor 1 en spoor 2 re-integratie. Bij spoor 1 re-integratie, is het voor jou als werknemer nog mogelijk om binnen het bedrijf waar je werkzaam was, aan de slag te gaan. Dit kan in dezelfde functie zijn, maar ook een andere als dit moet. Bij re-integratie in het tweede spoor, wordt er echter gekeken naar een functie buiten jouw bedrijf of onderneming. 

 

Wellicht had jij een baan die lichamelijk veel inspanning vereiste. Maar door een ernstige botbreuk of andere fysieke problemen kun je deze niet meer uitvoeren. Verder heeft het bedrijf geen andere functie te bieden. Dan is het tijd om naar spoor 2 re-integratie te kijken.

 

Waar spoor 2 bij kan helpen

Spoor 2 re-integratie kan jou als werknemer dus helpen weer aan het werk te gaan. Met behulp van een arbeidsdeskundige wordt er een persoonlijk profiel opgesteld en worden de krachten en zwakke punten van de werknemer vastgelegd. Het Mobiliteitscentrum helpt vervolgens een geschikte vacature en baan te vinden zodat jij snel weer aan het werk kan.

 

Gerelateerde artikelen

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een notitieboekjes bedrukken met eigen opdruk

Op zoek naar een arbodienst in Nijmegen?