Connect2Success
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe kun je van horrengaas zelf een hordeur maken?

 Hordeuren zijn een essentieel onderdeel van elk huis om insecten buiten te houden en frisse lucht binnen te laten. Het is echter vaak lastig om de perfecte hordeur te vinden die past bij jouw specifieke behoeften en de afmetingen van jouw deuropening. Daarom kan het zelf maken van een hordeur met behulp van horrengaas een geweldige optie zijn.

Vandaag zullen we stap voor stap uitleggen hoe je gemakkelijk je eigen hordeur kunt maken met behulp van horrengaas. Dit is een ideale oplossing voor mensen die graag willen besparen op kosten en willen genieten van de voldoening van het creëren van iets met hun eigen handen.

 

Benodigdheden

 

Horrengaas op maat (meet de breedte en hoogte van jouw deuropening)

– Houten latjes (2,5 x 2,5 cm) of aluminium profielen

– Schroeven

– Zaag of ijzerzaag

– Boor

– Schuurpapier

– Scharnieren (twee of drie, afhankelijk van de grootte)

– Deurklink

 

Stap 1: Meet jouw deuropening

Om te beginnen moet je eerst weten welke afmetingen nodig zijn voor het maken van jouw eigen hordeur. Meet daarom zorgvuldig de breedte en hoogte van jouw deuropening. Zorg ervoor dat er voldoende speling is aan alle kanten om ervoor te zorgen dat de hordeur goed past en niet te strak zit.

 

Stap 2: Snij de houten latjes of aluminium profielen op maat

Nu je de afmetingen van jouw deuropening hebt, kun je beginnen met het snijden van de houten latjes of aluminium profielen op maat. Deze zullen dienen als het frame voor jouw hordeur. Zorg ervoor dat je voldoende latjes hebt om een stevig frame te maken en dat ze allemaal even lang zijn.

Als je ervoor kiest om aluminium profielen te gebruiken, dan kun je deze gemakkelijk op maat snijden met een ijzerzaag. Als je houten latjes gebruikt, gebruik dan een zaag om ze netjes op maat te snijden.

 

Stap 3: Bouw het frame

Nu is het tijd om het frame van jouw hordeur te bouwen. Leg de latjes op hun kant en schroef ze aan elkaar vast om een rechthoekig frame te vormen. Zorg ervoor dat alle hoeken recht zijn en gebruik schuurpapier om eventuele ruwe randen glad te maken.

 

Stap 4: Bevestig het horgaas

Snijd nu het horgaas op maat zodat het overeenkomt met de grootte van jouw frame. Leg het gaas over het frame en bevestig het stevig aan de achterkant van elk houten latje of aluminium profiel met behulp van kleine schroeven.

Zorg ervoor dat er geen rimpels of vouwen in het gaas zitten voordat je begint met bevestigen. Dit kan leiden tot zwakke plekken of gaten in het gaas als er teveel spanning op komt te staan.

 

Stap 5: Bevestig de scharnieren en deurklink

Bevestig nu twee of drie scharnieren aan de zijkant van het frame die zich het dichtst bij de muur bevinden. Plaats ze op gelijke afstand van elkaar en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten aan het houten latje of aluminium profiel.

Als je een extra veilige hordeur wilt maken, kun je ervoor kiezen om een derde scharnier in het midden van het frame te plaatsen voor extra stabiliteit.

Tot slot bevestig je een deurklink aan de andere kant van jouw hordeur. Dit kan een eenvoudige hendel zijn, maar ook een draaiknop of knop met slot om zo ongewenste bezoekers buiten te houden.

 

Stap 6: Bevestig jouw zelfgemaakte hordeur

Nu is het tijd om jouw zelfgemaakte hordeur op zijn plaats te brengen. Plaats hem voorzichtig in jouw deuropening en controleer of hij goed past en niet scheef hangt. Als alles goed zit, dan ben je klaar om volop te genieten van frisse lucht zonder insecten!

 Met horrengaas maak je zelf je eigen hor. Bijvoorbeeld voor de deur of voor het raam. Ook kun je met het muggengaas zelf een vliegengordijn voor schuifpui maken. Met zelf maken ben je een stuk voordeliger uit, dan bij kant en klaar kopen.