Connect2Success
Image default
Dienstverlening

De belangrijkste kenmerken van gehard glas

Gewoon glas is een breekbaar materiaal dat gemakkelijk kan breken. Tegelijkertijd vormt het fragmenten die ernstige schade kunnen veroorzaken. Wetenschappers hielden rekening met deze tekortkomingen en begonnen te werken aan een glas dat zo veilig mogelijk en tegelijk esthetisch aantrekkelijk zou zijn. Hierdoor is op de bouwmarkt een slanker, lichter en veiliger materiaal op de markt gekomen, namelijk gehard glas.

Belangrijkste kenmerken van gehard glas

In tal van technische en operationele parameters overtreft dit type glas aanzienlijk het gewone glas, waardoor het snel aan populariteit heeft gewonnen.

Het proces van het harden van glas lijkt enigszins op dat van gehard staal. Het materiaal wordt eerst verhit tot een plastische toestand en vervolgens snel afgekoeld. De binnenste lagen koelen veel langzamer af dan de buitenste lagen, wat tot drukspanningen leidt. Zij geven het glas een grotere hittebestendigheid en sterkte.

 

Belangrijkste voordelen

De belangrijkste voordelen van gehard glas zijn:

  • Hoge graad van hittebestendigheid;
  • Vermogen om onbedoelde slagen te weerstaan;
  • Veiligheid – bij een botsing versplintert dit glas in kleine, maar volkomen veilige scherven die een persoon niet kunnen schaden;
  • Hoge sterkte – verwijst naar het vermogen om hoge buig belastingen te weerstaan, waardoor het beter is dan gewoon glas.

 

Productie
Het proces voor het verkrijgen van gehard glas bestaat uit twee hoofdfasen.

De eerste fase is identiek aan de technologie voor het verkrijgen van gewoon glas en bestaat uit de thermische behandeling van mengsels van kwarts en zand in de juiste verhoudingen, waardoor een doorzichtige glasmassa wordt verkregen. Bij het mengen neemt deze massa de vorm aan van vellen.

De tweede fase is meervoudige verharding, waarbij de fysische eigenschappen van het materiaal worden gewijzigd. Het wordt gevormd door verhitting tot extreem hoge temperaturen gevolgd door het blazen met afgekoelde lucht. Dit proces leidt tot een verhoogde oppervlaktedruk en een betere weerstand tegen mechanische spanning. Wanneer glas breekt, valt het uiteen in fragmenten met karakteristieke gladde randen.

De fysische eigenschappen van het materiaal zullen afhangen van het aantal gebruikte uitharding procédés. Om te voorkomen dat het oppervlak tijdens het gebruik wordt beschadigd, dient u zich vóór installatie en gebruik zorgvuldig vertrouwd te maken met de kenmerken ervan.

 

Belangrijkste eigenschappen van dit materiaal

Gehard glas, dat wordt verkregen met volledige inachtneming van de technologische eisen, is een materiaal met unieke eigenschappen en gebruiksparameters.

Het belangrijkste voordeel van het materiaal is de grotere veiligheid tijdens het gebruik. Als het breekt, zal het glas geen schade of snijwonden veroorzaken. Als wij gehard glas vergelijken met gewoon glas dat met traditionele technologie is vervaardigd, kunnen wij zijn hoge weerstand tegen maximale belastingen tot 300 kg per vierkante meter oppervlak waarnemen.

Dit materiaal wordt ook gekenmerkt door een hogere weerstand tegen plotselinge temperatuursveranderingen.