Connect2Success
Image default
Dienstverlening

Off-Grid wonen: Hoe doe je dat?

Kleinschalig wonen en goedkoop leven zonder gas-, elektriciteits- en waterrekeningen op de deurmat. Het is mogelijk als je in een tiny house woont waarin je zelf stroom opwekt en je water opvangt en hergebruikt. Voor veel mensen is het een droom om zo onafhankelijk te leven. Deze manier van wonen staat ook wel bekend als off the grid wonen waarbij je dus geen elektriteit, water, gas of riolering via een leverancier ontvangt. Dit betekent dat je zelf je elektra aanlegt. Vanwege de veiligheid is het belangrijk om een gekwalificeerde Elektricien Louwmans erbij te halen. Fouten in de aanleg van je elektra kunnen leiden tot brand en kortsluiting en dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Bij off-grid is energie je eigen verantwoordelijkheid 

Als je besluit om off-grid te gaan leven dan is je energievoorziening volledig je eigen verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat je goed bent voorbereid. Breng als eerste in kaart hoeveel stroom je ongeveer nodig hebt, zodat je weet wat je verbruik gaat zijn, en dus moet opwekken en opslaan om voldoende stroom te hebben. Het is hierbij belangrijk kijkt naar je piekverbruik en niet je gemiddelde verbruik. Dit kan je zelf uitrekenen door de apparaten die je dagelijks nodig hebt een dagje te laten draaien. Het is hierbij raadzaam om een expert te raadplegen om een helder overzicht te krijgen. 

Bij off-grid maak je geen gebruik van het elektriciteitsnet en dien je dus zelf een systeem te kiezen om je energie mee op te wekken. Zonne-energie is een voor de hand liggende manier om zelf energie op te wekken. Bijwarmen kan met behulp van een warmtepomp installatie. 

Off-grid watervoorziening regelen 

Bij off-grid wonen ben je ook niet aangesloten bij een waternet. Om toch te kunnen wassen, drinken en douchen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je grondwater oppompen of regenwater opvangen. Je kan ook een waterput slaan. Het is wel belangrijk om te checken of het grondwater schoon is. Wederom is het in dit geval ook belangrijk om een expert raad te plegen. Zou jij de off-grid lifestyle aankunnen?