Connect2Success
Image default
Banen en opleidingen

De rol van een werkvoorbereider in de installatietechniek

De rol van een werkvoorbereider in de installatietechniek

De meeste projecten in de installatietechniek zijn van dermate grote omvang dat een werkvoorbereider niet kan ontbreken. In dit artikel zal een kort beeld worden geschetst van de werkzaamheden, vereiste kwaliteiten en doorgroeimogelijkheden van een werkvoorbereider installatietechniek.

De werkzaamheden

Als werkvoorbereider zorg je voor de voorbereiding, organisatie en coördinatie van alle activiteiten die noodzakelijk zijn voordat installatie projecten kunnen beginnen. Je bent voornamelijk de rechterhand van de projectleider. Maar ook van engineers en uitvoerders, en daarnaast ondersteun je calculators en technische tekenaars. Je zorgt ervoor dat de vereiste vergunningen, materialen en werkinstructies op het juiste moment aanwezig zijn. Verder ben je verantwoordelijk de planning en de budgetten. Kortom, je bent bij projecten van het begin tot het eind betrokken en zorgt ervoor dat je collega’s op een fatsoenlijke manier aan de slag kunnen gaan.

 

Vereiste kwaliteiten

Je fungeert als aanspreekpunt binnen grote projecten, daarom dien je allereerst sterk in je schoenen te staan en sociaal onderlegd te zijn. Verder is het van belang dat je oog voor detail hebt en je moet onder druk de juiste keuzes kunnen maken. Vaak zul je voor onverhoopte situaties komen te staan, op die momenten moet je snel kunnen schakelen en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Daarbij is het belangrijk dat je het overzicht behoudt.

 

Doorgroeimogelijkheden bij Kuijpers

Binnen Kuijpers is het mogelijk om tal van online opleidingen te volgen en om er voor te zorgen dat je jezelf door kan ontwikkelen. Door middel van deze opleidingen kun je je kwaliteiten verder verbeteren. Een veelgemaakte stap vanuit een functie als werkvoorbereider is die naar de functie tot projectleider. Een andere optie is om meer richting de uitvoering door te groeien en aan de slag te gaan als uitvoerder. Het is ook mogelijk om als engineer verder te gaan, als het je ligt om bezig te zijn met het ontwerp van installaties en werktuigen.

 

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-elektrotechniek/werkvoorbereider-elektrotechniek